Munnbindene våre er testet av FFI (:Forsvarets forskningsinstitutt) og oppfyller kravene i henhold til SN-CWA 17553:2020 med en filtreringsevne på hele 98.26%.

Stot utvalg av Cwa godkjente munnbind og karbonfilter

Munnbindene våre har 3 lag av 100% bomull av ypperste kvalitet (tett med høy fltreringsevne og fukttransporterende evner). Solide ørestropper som kan justeres sørger for at munnbindet sitter godt og at det er behagelig å ha på. Innsydd bøybar nesebøyle sørger for perfekt passform, slik at munnbindet sitter tett over nesen.

Ser du etter munnbind er det viktig at munnbindene IKKE er produsert i polyester, spandex, lycra etc. Slike munnbind fås ofte kjøpt rimelig fra utlandet, eller fra useriøse nettbutikker i Norge. Slike munnbind øker smittefaren ved at store dråper slipper gjennom munnbindet og spres utover i mindre dråper.

Har ikke munnbindet en lomme for innlegg av filter er dette også et sikkert kjennetegn på at munnbindet ikke er produsert med tanke på smittevern – men snarere som et moteplagg. Stoff av bomull av høyeste kvalitet fås ikke rimelig, så er prisen meget lav, er sannsynligvis kvaliteten .

Et tøy-munnbind kan beskytte mot dråpesmitte, og kan bidra til å beskytte både deg selv og de andre rundt deg. For høyest mulig beskyttelse anbefales sterkt å bruke et innleggbart karbonfilter i egnet lomme, som alle våre munnbind har.

For optimal beskyttelse bør munnbindet vaskes etter hver bruk/dag – og da også samtidig bytte ut filteret.
I land der bruk av munnbind er påbudt, hvor også tøymunnbind med filter er mye brukt, holder man seg i stor grad minst 2 meter fra hverandre. Da trenger man strengt tatt ikke å vaske munnbindet og bytte filter etter hver bruk. Men pendler man til jobb i en overfylt buss, t-bane eller trikk – da må man vaske munnbindet og bytte filter etter hver bruk for å være helt sikker på å ikke overføre eller motta virus.

Rengjør og desinfiser

Det første du vil vite er at rengjøring og desinfisering er to veldig forskjellige ting. FHI anbefaler at vi alle gjør litt av begge deler, selv om ingen i hjemmet ditt er syke.

Rengjøring handler om å fjerne forurensninger fra en overflate. Desinfisering handler om å drepe patogener.
Gjør begge daglig hvis noe eller noen har kommet inn eller forlatt hjemmet ditt.

Smitteoverføring fra person til person er en mye større risiko enn overføring via overflater, men FHI anbefaler at vi rengjør og desinfiserer de mest brukte berøringsflatene i hjemmene våre minst en gang daglig bare for å være trygge, forutsatt at vi har hatt kontakt med omverdenen på noen måte, enten via en person som forlater og returnerer eller varer som kommer inn.


Fokuser på de mest brukte overflatene i hjemmet

Forskere har funnet ut at det nye koronaviruset er i stand til å leve på overflater som papp i 24 timer, og opptil to eller tre dager på plast og rustfritt stål. Så rengjøring og desinfisering av overflater med frekvent berøring er et skritt vi alle bør ta, selv om vi ikke forlater huset. Hver gang gjenstander eller personer beveger seg inn og ut av hjemmet ditt, er det en viss mulighet for eksponering.


Overflater med høy berøring for å rengjøre og desinfisere daglig:

Alle hjemm er litt annerledes, så bare tenk på overflatene du oftest tar på. For meg inkluderer det ovennevnte, pluss skrivebordflater og museputer (husk barneleker og gadgets). Nå som du vet hva du må huske på å rengjøre, her er kommer hvordan du skal gjøre det:


Først rengjør, deretter desinfiser


Det er det hele! Bare husk å legge disse tipsene til din daglige rutine, og det kan bidra til å redusere risikoen for infeksjon for deg og noen andre i husholdningen. Hvis du ikke er i stand til å skaffe desinfeksjonsmidler på dette tidspunktet, er det bare å gjøre en grundig jobb med såpen eller rengjøringsmidlene du har.


Sosial distansering er en måte å begrense og forsinke utbrudd av covid-19. Rådene gjelder for befolkningen generelt, de som er i hjemmekarantene og de syke som skal være i isolering.

(mer…)